Lage rugklachten 

Lage rugpijn komt veel voor. Je voelt pijn onder in de rug, in het gebied tussen de onderste ribben en de billen. Je voelt de pijn vooral als je beweegt of als je wilt opstaan uit je bed of een stoel. Soms gaat de pijn gepaard met uitstralingspijn in één of beide bilstreken en in de achterkant van bil en benen.  

Hiertoe horen de blokkeringen van het zogenaamde SI-gewricht (heiligbeen/bekken), ischias, lumbago (spit), de vage rugpijn, myalgie (spierpijn) en de typische rugpijnen bij vrouwen gedurende de menstruatieperiode of in de zwangerschap. Daarnaast zijn de meest geuite symptomen bij lage rugklachten: spanningen, stijfheid, bewegingsverlies en vermoeidheid.

De meeste rugpijnen zijn aspecifiek en hebben een functionele oorzaak. Dat betekent dat de structuur van de wervels goed is, maar dat de wervel niet goed beweegt (functioneert) zoals het hoort. Dit functieverlies kan worden veroorzaakt door meerdere onderliggende factoren. De oorzaken moeten ruimer worden gezocht, dan alleen ter hoogte van de lage rug. Alles in het lichaam staat met elkaar in verbinding.

Mogelijke oorzaken:

Bewegingsbeperking in wervelkolom of bekken
• Probleem vanuit de voet, knie of heup
Probleem vanuit de nek of schouder
Maag-, darmstoornis (bv.  PDS)
Verminderde beweeglijkheid van de bekken-/ buikorganen
Zwangerschap
Litteken of verklevingen na keizersnede of buikoperatie
Disbalans in het zenuwstelsel
Onevenwichtige voeding
Stress,  psychische en/of emotionele factoren

De klassieke geneeskunde behandelt lage rugklachten voornamelijk met pijnstillers, spierontspanners en ontstekingsremmers. Deze behandeling richt zich op de symptomen en bij sommige patiënten doorbreekt dat de vicieuze cirkel van de ontsteking en worden daarmee verder geholpen, evenals bij fysiotherapie, massage of acupunctuur.

Lage rugpijn kan bij verschillende mensen dezelfde symptomen veroorzaken, maar de oorzaak is niet altijd dezelfde. De behandeling van lage rugpijn is dan ook voor iedere persoon anders. Het lichaam functioneert immers altijd als een eenheid. Daarom wordt altijd rekening gehouden met causale ketens waardoor niet alleen de klachtenregio wordt behandeld, maar ook de regio’s die mede verantwoordelijk zijn voor de klacht. Zo kan een voetprobleem rugpijn veroorzaken door gecompenseerd gebruik van de rug om de voet te ontlasten. Osteopathische behandeling kan dus zinvol bijdragen aan de behandeling van lage rugklachten, zeker wanneer de oorzaak functioneel is.